Het Oostwad

Het Oostwad

Vanaf het Lauwersmeer heb je toegang tot de mooiste zee van Nederland. Zowel de oostelijke als de westelijke Waddenzee zijn vanaf Lauwersoog perfect toegankelijk. Het is goed mogelijk in een weekend het cultureel interessante Ameland aan te doen, of Terschelling te bezoeken. Of je neemt de tijd het Lauwersmeergebied te ontdekken gecombineerd met een bezoekje aan Schiermonnikoog. Anderen hebben pas het gevoel op het oostwad te zitten als ze over de Eilanderbalg langs het Simonszand naar Rottummerplaat zijn getrokken. Of vanaf Lutjewad oostwaarts via Robbengat naar het Boschwad of Noordpolderzijlzijn gegaan. Noordpolderzijl is nauwelijks nog toegankelijk maar als je een keer genoeg water hebt en je bent er geweest zul je het niet snel vergeten. Is Noordpolderzijl een voorproefje van de Duitse waddenhavens? Mischien wel, het is hoe dan ook vast de stilste haven van Nederland. Op het Oostwad kun je soms op heel onverwachte plekken -zoals in de Ra net buiten de woeste stroom van de Eems- heerlijk ankeren of droogvallen.

De Dollard

Maak kennis met de Dollard. De Dollard is een maar liefst 100km2 groot natuurgebied waar vele soorten vogels op zoek gaan naar eten en velen ook weer gegeten worden. De Dollard is het ontdekken meer dan waard. Het verval kan plaatselijk oplopen tot drie en een halve meter. Eén van de aardigheden in de Dollard is om met laagwater vanaf de Punt van Reide richting Nieuw Statenzijl te zeilen, de zandbanken torenen dan hoog boven het schip uit terwijl je langzaam door de stroom naar binnen gevoerd wordt. Aan de noordzijde van de Dollard ligt de havenstad Emden, een bedrijvige havenstad en op zich al meer dan één bezoekje waard.

Het Reitdiepdal

Wie het slecht treft met de wind of het weer kan binnendoor terug via stad Groningen. Wie Groningen wil ontdekken vindt een makkelijk te belopen stad met genoeg cultuur voor een hele vakantie. Je vaart er direct langs het prachtige Groninger museum waarna je doorsteekt naar het Reitdiep.  Varen over het sterk meanderende riviertje Reitdiep is een prachtige ervaring. Het Reitdiepdalgebied met de daarrbij horende voormalige eilanden Middag en Humsterland is naar verluidt het oudste cultuurlandschap van Europa. Subtiele hoogte verschillen en oude wierdes tekenen het landschap. Binnen enkele kilometers kun je wel elf verschillende soorten roofvogels aantreffen. Sommige vogels zitten zomaar voor je neus in het gras, andere hangen in de wind op zoek naar prooi of ze jagen een kleine vogel na in de hier en daar aanwezige bosjes. Een bezoekje aan het prachtige historische wierdendorp Garnwerd is zeker de moeite waard. In dit oude dorp met haar beschermd dorpsgezicht  vind je op iedere 150 inwoners één  eetgelegenheid. Regelmatig is hier een festival of festiviteit die meestal met muziek gepaard gaat. Ook bij Aduarderzijl, Rode Haan of sluis Lammerburen naast het gemaal Elektra kun je prachtig liggen.

Huur eens een waddenschip