Het Duitse Wad

Borkum – Nordeny

Elke ervaren schipper kan een tocht naar de Duitse Waddenzee ondernemen. Wij verlangen van onze huurders die naar Duitsland willen dat ze in staat zijn een veilige tocht over de Eems te organiseren en dat ze zelf in staat zijn kleine problemen onderweg op te lossen.
De Duitse Waddenzee is een heerlijk zeilgebied en veel minder druk bevaren dan de westelijke Waddenzee. Wie gunstige wind heeft kan in een lang weekend of midweek BorkumJuist of Greetsiel bezoeken. Wie eenmaal de liefde heeft opgevat voor de Duitse Waddenzee zal allicht alle Duitse eilanden eens willen bezoeken. De sfeer op de eilanden verschilt enorm van eiland tot eiland.

Het mondaine Borkum of het klassieke Nordeney zijn werelds en druk maar lijken nog steeds niet echt van deze tijd. Het smalle strookje zand dat Juist heet wordt bepaald door de fietsen de paarden de vele kleine winkeltjes en – natuurlijk – het strand dat immers nooit verder is dan 500 meter. Aangezien er op het eiland geen auto’s zijn gebeurt alles nog met paard en wagen of met speciaal aangepaste transportfietsen met een enorme elektromotor ter ondersteuning. Het hele eiland ruikt naar de paarden die het (soms zware) werk doen.

Baltrum – Spiekeroog

Ook op Baltrum rijden er geen auto’s, maar dat eilandje is dan ook zo klein dat je er zelfs zonder fiets nog uit de voeten zou kunnen. De huisjes liggen er op heel typische wijze in het duin verspreid alsof iemand een doos vol huisjes over het eiland uitgestrooid heeft. In één van die huisjes is een geliefd huiskamerrestaurant, maar welke?

Het prachtige Spiekeroog heet het mooist te zijn, het is het enige eiland waar in het verleden géén militair vliegveld is aangelegd. Het is ook het eiland dat het meeste weg heeft van een van de Nederlandse waddeneilanden te weten Schiermonnikoog.

Wangeroog

Wangeroog is bevreemdend, de haven lijkt misplaatst en afkomstig uit een western, inclusief station. Het treintje zelf is een anachronisme met dienstregeling. Eenmaal in het dorpje ben je volledig ondergedompeld in de landerige sfeer van het betere jaren-vijftig-strandleven. Het enige verschil is dat het stikt van de fietsen en ook hier alles voorhanden en te koop is.

Voorbij Wangeroog begint er al weer een heel andere wereld. Even nog een beschutte plas water waar je bij gunstige wind prachtig kunt droogvallen, daarna de eerste grote riviermonding (Weser) ná de Eems waarna de weg naar het oosten vervolgd kan worden over de ‘Hoge Weg’ richting Hamburg of Oostzee. Je kan, voor je de Hoge Weg opvaart ook zuidwaarts blijven gaan de Weser op of de Jadebusen in.

Huur eens een waddenschip